25 juni 2024
restaurant kaatsheuvel

Raw noten, gebrande noten en geroosterde noten

Noten komen in allerlei smaken, soorten en vormen. Er bestaat voornamelijk een groot verschil tussen rauwe noten, gebrande noten en geroosterde noten, terwijl ze allemaal behoren tot de categorie “noten”. Laten we het verschil tussen deze drie soorten noten verkennen.

Raw noten

Raw noten zijn noten die niet zijn verwerkt of behandeld op een manier die de structuur of smaak van de noot kan veranderen. Raw noten zijn vaak harder en crunchier dan andere soorten noten, omdat ze niet zijn blootgesteld aan hoge temperaturen of andere behandelingen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld walnoten en paranoten. Raw noten zijn vaak rijk aan voedingsstoffen, zoals vezels, eiwitten, vitamines en mineralen, en worden vaak als een gezonde snack of als onderdeel van een maaltijd gegeten. Raw noten worden overigens nooit gezouten. Het zout zou er namelijk gewoon afvallen omdat er geen olielaagje opzit waaraan het zout blijft plakken.

Gebrande noten

Maar wat zijn dan gebrande noten? Dat zijn noten die kort zijn gefrituurd in olie. De smaak is vaak wat voller en meer sappig door de vettige buitenlaag. Doordat de noten op hoge temperatuur worden gebrand, bevatten deze noten minder vitamines en mineralen dan de ongebrande variant. Toch is er wat betreft vet en calorieën weinig verschil. Omdat noten al veel gezonde onverzadigde vetten bevatten, nemen ze bijna geen olie meer op. Gebrande noten bevatten dus ongeveer evenveel vet als raw noten.

Geroosterde noten

Geroosterde noten zijn noten die zijn verhit tot hoge temperaturen om de smaak te versterken en de textuur te veranderen. Geroosterde noten zijn vaak donkerder van kleur en hebben een rokerige smaak en geur, omdat ze zijn blootgesteld aan hoge temperaturen tijdens het roosteren. Ze worden met droge lucht geroosterd, bijvoorbeeld in een oven of op het fornuis in een koekenpan zonder olie. Geroosterde noten zijn vaak zachter en meer chewier dan rauwe noten, en kunnen worden gegeten als snack of als onderdeel van een maaltijd.

Wat is het gezondst? 

In samenvatting zijn rauwe noten noten die niet zijn verwerkt of behandeld op een manier die de structuur of smaak kan veranderen. Gebrande noten zijn noten die zijn verhit tot hoge temperaturen om de smaak te versterken en de textuur te veranderen, en geroosterde noten zijn noten die zijn verhit tot hoge temperaturen om de smaak te versterken en de textuur te veranderen. Hoewel alle drie de soorten noten verschillende smaken en texturen hebben, zijn ze allemaal een gezonde en populaire snack of maaltijdcomponent.