25 juni 2024

Kerstdiner

Ja het is weer zo ver, het is bijna kerst. Nu in met covid-19 zal kerst er wel anders uit gaan zien. Het is niet mogelijk om te genieten van een kerstdiner in een restaurant. Je mag maar met een klein groepje kerst vieren, wat natuurlijk erg jammer is. Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat aankomend kerstdiner net zo leuk wordt als voorgaande jaren? Een tip is om er in ieder geval voor te zorgen dat je goede kwaliteit drank hebt bij het eten. Let er wel op dat je dit voor 20:00 moet kopen, omdat je nu na acht uur niet meer over straat mag met alcohol in je boodschappen tas en de winkel je het niet meer mag meegeven. Maar dit mag de pret natuurlijk niet drukken.

Wijn

Veel mensen drinken wijn bij een kerstdiner. Nu zijn er natuurlijk heel veel verschillende soorten wijn en elke soort past weer beter bij een bepaald soort gerecht. Witte wijn wordt bijvoorbeeld vaak gedronken bij romige gerechten, zoals soep, paste, lasagne en de Franse keuken. Maar het past ook bij onder andere schaaldieren en kip. De witte wijnen die hierbij goed passen zijn onder andere chardonnay, sémillon en roussanne. Rode wijn daarentegen wordt vaak gedronken bij (rijk) vlees in verschillende vormen, dus geroosterd, gerookt en gegrild. Maar het past dus ook goed bij rund, lam en varken. De rode wijnen die bij deze gerechten goed passen zijn onder andere sauvignon, malbec en mourvedre. Zoals je al kan zien is er dus genoeg keus!

Champagne

Champagne daarentegen past natuurlijk ook goed bij de feestdagen, maar dat wordt vaak gebruikt om te proosten bij oud en nieuw. Als er champagne gedronken wordt tijdens het eten, dan is het vaak bij lichte gerechten en het dessert.