21 april 2024
glazen

Alles over port

Het leven is te mooi om niet te genieten. Van tijd tot tijd een verwennerijtje, daar gaat niemand dood aan. Even een momentje waar je niet aan je zorgen denkt, maar gewoon stil staat bij al het moois. Stil staan bij hoe lekker het leven kan zijn en hoe lekker het leven ook gewoon is. Niet soms, maar altijd. Altijd, omdat er overal wat moois in te vinden is. Ook wanneer dit niet te zien is, wanneer je diep in de put zit, is dit moois er. Je moet soms een schop onder je kont krijgen om dat moois weer te zien te krijgen en dat snappen we best, daarom willen we je er ook zeker bij helpen. Dat doen we door jou een schop onder je kont te geven en je wakker te schudden met een onwijs mooi element van het leven; port. Port is enorm lekker en zorgt er precies weer voor dat je dat mooie in het leven weer gaat zien. 

Wat is port?

Mocht je er nog niet zo bekend mee zijn, dan is het natuurlijk wel goed om een beeld te hebben bij wat port nu eigenlijk is. Deze drank is eigenlijk een soort wijn, maar dan net wat anders. Net wat anders qua maakproces, maar heel anders qua smaak en beleving. Het komt uit Portugal, zoals de naam wellicht al een beetje deed vermoeden. Voornamelijk in Porto wordt deze wijn veel gedronken, alleen word je wellicht een beetje raar aangekeken als je dit wijn noemt. Het is een soort versterkte wijn met een zoete, maar ook wat vollere smaak. 

Vele mensen vinden dat port een beetje stroperig is, het is inderdaad iets dikker dan sommige wijnen. Wat ook een eigenaardig kenmerk is van deze drank, is dat het tussen de 19% en 21% alcohol moet bevatten. Daarnaast moet het, om de naam te kunnen dragen, worden gemaakt in de Douro regio en onder toezicht van het Instituto dos Vinhos do Douro e Porto. 

Port drinken en bewaren

Port kan natuurlijk heel lang worden bewaard als je de fles gewoon dicht houdt en in een donkere, niet te vochtige omgeving bewaard waar de temperatuur een beetje normaal is. Toch rijst ook vaak de vraag hoe lang mensen port kunnen bewaren als de fles wél al geopend is. Wil je het nog een beetje drinken met een goede smaak, dan kun je de meeste wijnen ongeveer zo’n 1 tot 2 maanden nog bewaren. Echter verschilt dit per soort van dit lekkere, eigenzinnige drankje. Ook verdient het opmerking dat een fles bewaard kan worden in bepaalde omstandigheden, dit moet ook worden meegenomen. Een fles van ​​Flesjewijn.com aanbreken betekent dus in de meeste gevallen dat je hier gewoon lekker van moet gaan genieten en hem moet opdrinken! 

Port en eten

Port wordt vaak gedronken met iets lekkers erbij. Terecht, want dan ga je pas echt de mooie dingen in het leven zien. Je gaat genieten van de twee beste dingen die er zijn; drank en eten! Het eten, wat moet dat dan zijn? Uiteraard verschilt dit lichtelijk per soort, maar geldt over het algemeen dat je een lekkere fles drinkt met een lekker stuk kaas en noten.