25 juni 2024

De goede kanten van koffie

Je hoort vaak van mensen dat koffie slecht voor je is en dat je het eigenlijk niet zou moeten drinken. En dat terwijl er zo veel mensen zijn die dagelijks meerdere koppen koffie drinken, en hier geen slechte kanten aan ervaren. Natuurlijk zitten er ook goede kanten aan het drinken van een kop koffie. Ben je benieuwd wat? Lees dan snel verder!

Het houdt je scherp

Een lekkere kop koffie terwijl je bijvoorbeeld aan het werk bent, zorgt ervoor dat je geconcentreerd en scherp bezig kan met je werk. Het maakt je wakker en zorgt ervoor dat je niet in kakt. Voel je jouw concentratie een beetje weg zakken? Na een kop koffie is dat gevoel geheid weg! Neem dus gerust een extra kopje koffie op kantoor. Of twee, of drie…

Koffie past in elk dieet

In een kopje zwarte koffie zitten amper calorieën, wat betekent dat je dit, als je op dieet bent, gewoon zonder schuldgevoel kunt drinken. Ja, zodra je er suiker, melk en andere zoete dingen bovenop doet is dit niet meer zo. Die zoete Starbucks drankjes horen hier niet echt bij. Maar simpele zwarte koffie bevat zo goed als geen calorieën. Bovendien zitten er veel antioxidanten en andere voedingsstoffen als magnesium, vitamine B2 en vitamine B5 in. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk en goed voor je, en krijg je via koffie makkelijker binnen dan via andere voeding. Daarnaast is koffie goed voor de stoelgang. Je verteert voedsel sneller wat verstopping tegengaat.

Het verbrandt vet

Er is gebleken dat cafeïne een natuurlijke vetverbrander is, wat betekent dat wanneer je dit drinkt jouw lichaam bezig gaat met het verbranden van vet. Een onderzoek heeft aangetoond dat mensen die koffie drinken tussen de tien en dertig procent meer vet verbranden, afhankelijk van je lichaamsgewicht. Wel zijn dit effecten die na een tijdje weer verdwijnen, dus je zal hier niet eeuwig de effecten van krijgen. Maar het is altijd mooi meegenomen!

Het is een natuurlijke boost

Koffie houdt je scherp zoals al genoemd was, maar hiernaast is het een natuurlijke manier om een snelle adrenaline kick te krijgen. Daarom is het een goed drankje om te drinken voordat je naar de sportschool gaat, bijvoorbeeld. Ook zorgt het drinken van lekkere koffie er op zijn manier voor dat de kans op depressieve gevoelens lager is. Onderzoek heeft dit laten blijken. Vier kopjes koffie per dag verminderen de kans op een depressie namelijk met twintig procent.