21 april 2024

Wijn koelen in een wijnkoelkast

Informele wijndrinkers die geen wijn koelen in een wijnkoelkast gebruiken graag een zichzelf aangewende vuistregel als het om de serveertemperatuur van wijn gaat. Ze hanteren als het om een rode wijn gaat, om deze 10 tot 15 minuten in de koelkast af te koelen voordat je deze serveert en als het om een witte wijn gaat deze juist weer 10 tot 15 minuten voor het serveren uit de koelkast te halen.

Dit zijn handige trucjes voor degene die af en toe een slobberwijntje in huis halen. Maar ben jezelf een wijnliefhebber en als je de gasten regelmatig bij je thuis een glas wijn aanbiedt, dan kun je het beste de wijn koelen in wijnkoelkasten. Een wijn die geserveerd wordt die niet de juiste temperatuur heeft kan bij een te koude witte wijn te scherp gaan smaken, terwijl bij een te warme rode wijn deze juist weer vruchteloos en ongestructureerd smaakt.

Wijnen zijn moeilijk te begrijpen

Neem nu het verouderingsproces van wijn, dit alleen al kan een lastig concept zijn om volledig te begrijpen. Wijn zelf is nu eenmaal temperamentvol en wanneer deze niet op de juiste manier wordt behandeld zul je merken dat er genoeg vijanden zijn die de smaak zullen beïnvloeden.

Wijn koelen in een wijnkoelkast zal je wijn beschermen tegen nadelige effecten die de smaak van wijn kunnen beïnvloeden, zoals: temperatuur- en vochtigheidsbereik, licht, trillingen en luchtzuiverheid. Wijn koelen in een wijnkoelkast geeft je de volledige controle over de wijn.

Wat is de juiste bewaartemperatuur?

Vaak wordt de bewaar- en serveertemperatuur door elkaar gehaald, maar de juiste bewaartemperatuur voor alle wijn(rood, wit, champagne, enz.) ligt tussen de 12 en 14℃. Mensen die een wijnkelder hebben waarvan de temperatuur net even hoger licht, zullen zich meestal afvragen kan dit kwaad?

Dit kan zijn, omdat bij enkele graden hoger het verouderingsproces van de wijn wordt versneld. Maar het belangrijke is om een constante temperatuur te houden. Nu zullen de meesten geen wijnkelder hebben en gewoon willen genieten van een wijn op de juiste serveertemperatuur.

Elke wijn zijn eigen temperament

Dit betekent ook dat elke wijn gebonden is aan een bepaalde serveertemperatuur. Bij wijn koelen in een wijnkoelkast zul je altijd voldoen aan de juiste temperatuur om uit te serveren. Bewaar nooit je wijn in de koelkast, die koelt tussen de 4 tot 6℃ wat perfect is voor voedsel en frisdranken, maar niet voor wijn.

Om de juiste drinktemperatuur van rode wijn 14-18℃ en witte wijn 7-12℃ te bereiken, om zo de geur en smaak het best tot hun recht te laten komen geld voor:

Rode wijn een serveertemperatuur van
14-16℃ ‒ bij fruitige en lichte wijnen
16-18℃ ‒ bij kruidige gecompliceerde wijnen
16-18℃ ‒ bij royale robuuste wijnen
16-18℃ ‒ bij zoete rode wijnen

Voor witte wijn geldt een serveertemperatuur van
7-9℃ ‒ bij fruitige halfdroge witte wijnen
8-10℃ ‒ bij mousserende wijnen
8-10℃ ‒ bij lichte droge witte wijnen/ rosé wijnen
10-12℃ ‒ zoete witte wijnen/ droge witte wijnen

Conclusie: De wijn koelen in een wijnkoelkast is niet alleen perfect om de wijn op de juiste temperatuur uit te serveren, maar ook ideaal om rode wijnen op de juiste temperatuur langdurig op te slaan.

Bron: WineAndBarrels