22 mei 2024

Waarom bakvormen kopen onmisbaar zijn tijdens het bakken

Zonder een bakvorm wordt bakken natuurlijk erg lastig. Nu is de keus in bakvormen kopen reuze. Je hebt allerlei verschillende materialen voor bakvormen kopen denk aan siliconen bakvormen, maar ook een bakvorm van metaal. Dan hebben we het nog niet gehad over de verschillende vormen. Al die verschillenden vormen zorgen voor allerlei mooie bakcreaties. In deze blog gaan we het daarom hebben over de verschillende bakvormen die verkrijgbaar zijn.

In deze blog nemen we je mee in de verschillende mogelijkheden van bakvormen kopen om zo misaankopen bij jou te voorkomen. Lees er hieronder meer over.

Over siliconen bakvormen

Wanneer we het hebben over siliconen bakvormen dan hebben we het over een synthetische stof. Die dus siliconen worden genoemd. Deze stof is hittebestendig en ziet er rubberachtig uit. Ook is het materiaal erg soepel en je kunt het daardoor makkelijk bewegen. De siliconen worden vanwege die reden steeds populairder. Een groot voordeel is dus het soepel materiaal en de verschillende maten, vormen en soorten die er te krijgen zijn. 

Bij de aankoop van siliconen bakvormen is het belangrijk om te kijken of het product is gemaakt van 100% siliconen. Is dit het geval? Dan heb je een veilig product. Bij goedkopere winkels kan het ook voorkomen dat dit dus niet het geval is en dit niet staat vermeld. In dat geval zijn de bakvormen gemaakt van een mix van siliconen met andere stoffen. Een product dat gemaakt is van 100% siliconen houdt zijn kleur en structuur overal gelijk. Dit is tevens een goede manier om te testen of jouw bakvormen van 100% siliconen zijn. Als het een mix is van meerdere materialen dan zul je wittige strepen erin zien.

Metalen bakvormen 

Ben je nu toch nog niet zo enthousiast over de siliconen bakvormen? Dan zijn er ook nog de oude vertrouwde metalen bakvormen. De ronde metalen bakvormen zijn het meest bekend. Je kunt met deze vormen taarten, cakes, cup cakes, brownies, koekjes en nog véél meer bakken. Het grote voordeel van metaal is dat de warmte goed geleidt door het materiaal. De kleur van het baksel wordt daardoor mooi bruin. Ook is een metalen bakvorm een stevige basis, waardoor het prettig is om de bakvorm op te tillen. Hierdoor kun je het baksel gemakkelijker verplaatsen en makkelijk in de oven zetten. Ook kun je een metalen bakvorm gemakkelijk schoonmaken. Dit is wel zo handig en hygiënisch. 

Tulbandvormen 

Met een tulbandvorm maak je, je raadt het vast al, een heerlijke tulband. Een tulband is een klassieke cake die je bakt in een ronde vorm met daarin een gat in het midden. Niet alleen leuk om te maken, maar het ziet er ook nog eens mooi uit. De basis is mooi, maar je kunt de tulband natuurlijk nog mooier maken met allerlei versiersels. Voor de goede basis heb je een speciale tulband bakvorm nodig. Het standaard formaat daarin is 22 centimeter. 

Wegwerp bakvormen 

Vind je bakken zo nu en dan leuk, maar is het niet echt je roeping? Dan hoef je natuurlijk niet voor die ene keer dat je wat maakt allerlei bakvormen te kopen. Er zijn namelijk ook wegwerp bakvormen. Je kunt ze na gebruik meteen weer weggooien. Ze zijn van papier gemaakt en qua prijs zeer voordelig. Door het papier kan het wel wat lastiger zijn om de vorm er in ook echt mooi te houden, maar als je dat voor die ene keer hebt dat je bakt moet dat geen probleem zijn. Het is een goedkope en snelle oplossing.