25 juni 2024

Snel afvallen, wie wil dat niet?

Als je wat te zwaar bent, dan klinkt snel afvallen natuurlijk ontzettend aantrekkelijk. Maar is het ook mogelijk? Natuurlijk kan dit, er zijn verschillende diëten die dit beloven en waar je ook zeker op korte termijn resultaten mee kunt behalen. Maar let op, snel afvallen is over het algemeen niet de gezondste manier om je overtollige kilo’s kwijt te raken. Je wilt natuurlijk geen schade toebrengen aan je lichaam en daarom is het van belang om te kiezen voor een dieetmethode die goed is voor je lijf en die ervoor zorgt dat jij je streefgewicht bereikt.

Manieren van snel afvallen

Zoals gezegd zijn er heel veel verschillende diëten die jou beloven dat je heel veel af kunt vallen in een korte periode. Soms beloven ze een gewichtsverlies van wel vijf kilo per week. Op deze manier snel afvallen is niet gezond, dat kun je op je klompen aanvoelen. Maar het is ook aan te tonen, om een kilo lichaamsvet kwijt te raken, moet je namelijk bijna 8000 calorieën verbranden. Beloven ze een gewichtsverlies van vijf kilo per week, dan zou je per dag dus ongeveer 5500 calorieën moeten verbranden. Normaal gesproken verbruik je per dag ongeveer 2000 calorieën. Met andere worden, het is onmogelijk om per week 5 kilo lichaamsvet te verbranden. Snel afvallen is met dergelijke crashdiëten wel mogelijk, maar je raakt dan vooral veel vocht en spiermassa kwijt en maar een beetje vet. Dit is natuurlijk niet wat jij wilt bereiken, want verlies je spiermassa, dan ga jij je alleen maar zwakker en minder energiek voelen. Crashdiëten kun je dus beter met een boog omheen gaan. Maar hoe kun je dan wel snel afvallen? Dit kun je doen door te kiezen voor bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet. Hierbij voed jij je lichaam optimaal, je voelt je gezond en energiek en toch val je af!

Belangrijke punten

Natuurlijk zijn er meer manieren voor snel afvallen, maar koolhydraatarm eten is toch wel echt een goede manier gebleken. Dat heeft te maken met het feit dat je zoveel mogelijk koolhydraten uit je eetpatroon schrapt en dan vooral de snelle koolhydraten. Deze zorgen er namelijk voor dat je suikerdips krijgt, waardoor je weer gaat snacken. Zoveel mogelijk koolhydraten vermijden en tegelijk zoveel mogelijk onbewerkte producten eten is echt de beste keus! Maar natuurlijk is niet alleen voeding van belang, wil je snel afvallen dan zul je ook moeten denken aan meer bewegen. Je hoeft hiervoor niet meteen naar de sportschool te gaan, je kunt ook kiezen voor:

  • thuis sporten op een hometrainer of crosstrainer
  • een stevige wandeling maken
  • zoveel mogelijk overal op de fiets naartoe gaan
  • een yogasessie doen

Als je meer wilt bewegen, dan is het belangrijk om te kiezen voor iets dat bij jou past. Dan is het immers gemakkelijker vol te houden. Als hardlopen niets voor jou is, geen probleem! Maak dan gewoon regelmatig een wandeling en pak zoveel mogelijk de fiets. En hou je niet van naar de sportschool gaan, doe dan gewoon je workout thuis! Wil je meer tips over op een gezonde manier snel afvallen? Kijk dan eens op Verantwoord-afvallen.nl!