22 mei 2024

4 verrassende manieren om kaneelstokjes te gebruiken

Kaneelstokjes kunnen worden gebruikt om diepte en smaak toe te voegen aan een verscheidenheid van recepten, hartig en zoet.

Als je een potje kaneelstokjes in je kruidenkastje hebt staan, wordt het waarschijnlijk niet gebruikt zoals het hoort. Behalve voor het op smaak brengen van appeltaarten of het infuseren van cider in de herfst, worden kaneelstokjes vaak genegeerd als het gaat om het op smaak brengen van gerechten. Maar u kunt deze fout gemakkelijk herstellen door te leren hoe u kaneelstokjes kunt gebruiken in een groot aantal recepten, zowel zoete als hartige:

Warme dranken

Als je een kopje thee zet, voeg dan een kaneelstokje toe aan het hete water en het theezakje voor een extra smaakboost. De stokjes zijn ook leuke theestokjes om suiker of room mee aan te roeren en geven een vleugje smaak.

Tip: Kaneelstokjes 8 cm voor een warme ondertoon in zoete en hartige gerechten

U kunt de warmte van kaneel ook toevoegen aan uw volgende kopje koffie ’s ochtends. Doe een kaneelstokje bij het koffiedik, zet uw koffiezetapparaat op koffie en u wordt beloond met een kopje koffie dat extra diepte en een warme, verkwikkende smaak heeft.

Granen

Het koken van granen is de perfecte gelegenheid om de zoete, houtachtige smaak van kaneel toe te voegen. Doe ’s ochtends een stukje van een stokje in je havermout voor een heerlijke kaneelsmaak. Of maak een pot Indiase basmatirijst, waarbij het kaneelstokje en andere specerijen in de olie worden verwarmd om de smaak van de specerijen echt tot leven te brengen.

Hartige gerechten

Hoewel kaneel in de Nederland vaak wordt gebruikt in zoete gerechten, verdient het ook een kans in hartige recepten. In internationale keukens worden kaneelstokjes vaak gebruikt om gerechten als bouillonfo en decadente curry’s een rijke smaak te geven. Of het kan het geheime ingrediënt zijn van uw chili’s en pastasauzen, met slechts een vleugje kaneelsmaak waardoor anderen zullen raden hoe u uw heerlijke gerecht hebt gemaakt.

Infuseren

De makkelijkste, en misschien wel lekkerste, manier om kaneelstokjes te gebruiken is ze in iets te infuseren. Omdat ze zo’n krachtige smaak hebben, hoeft u het stokje alleen maar in een potje te doen met de vloeistof die u wilt infuseren, een paar dagen te wachten, en u wordt beloond voor uw geduld met een heerlijke traktatie.

Uitgelicht: Met kruiden en specerijen maak je gemakkelijk een culinair hoogstandje

Dit werkt met likeuren, honing, ahornsiroop, of zelfs water. Hoe langer je het laat zitten, hoe sterker de smaak zal worden, dus probeer je infusie dagelijks te controleren en verwijder het kaneelstokje wanneer het het gewenste niveau heeft bereikt.