25 juni 2024

4 stappen om een perfecte borrelplank te maken 

Een borrelplank is een leuke manier om met vrienden of familie te genieten van een hapje en een drankje. Het is een makkelijke manier om een groep mensen te verwennen zonder dat je hoeft te koken of te bakken. Maar hoe maak je nu een goede borrelplank? In dit artikel geven we je een aantal handige tips.

Bereid je goed voor 

Wat zo leuk is aan het maken van een borrelplank is dat je er voor ieder wat wils op kan leggen. Voordat je de plank gaat invullen is het wel handig om bepaalde dieetwensen van jouw gasten te achterhalen. Als acht van de tien gasten geen fan zijn van vis en jij maakt zes hapjes met zalm, is dat zonde van de moeite die je erin steekt. Bovendien geeft dit je ook een goede indicatie van hoeveel je van alles moet halen. Kies een leuk en groot dienblad of bord om al het eten op te presenteren en je kunt van start met de invulling. 

De invulling

Vraag jezelf af wat je wilt serveren. Kies voor verschillende soorten kaas, zoals cheddar, gorgonzola en geitenkaas. Je kunt ook gewone kaas of komijnenkaas kopen serveren met honing of chutney voor extra smaak. Serveer verschillende soorten worst, zoals salami, chorizo en ham. Kies ook voor verschillende soorten olijven, zoals zwarte olijven, groene olijven en gegrilde olijven. Voeg daarna wat fruit toe aan de borrelplank, zoals druiven en serveer een mix van crackers, zoals volkoren crackers en kaas- of zoute crackers. Let op, vergeet ook niet om vegetarische hapjes toe te voegen, zoals hummus, tofu en gegrilde groenten. Zo houd je iedereen tevreden! 

Kleed het leuk aan

Je kunt het beste beginnen met de gerechten die je in schaaltjes hebt gedaan. Zet deze op de juiste positie en leg vervolgens de ‘losse’ lekkernijen eromheen, zoals bijvoorbeeld de kaas en de vleeswaren. Sausjes en smeersels hoeven niet per se op de borrelplank, maar kunnen ook gewoon op tafel gezet worden. Is alles klaar? Voeg wat versieringen toe, zoals bloemen of groenten, om de borrelplank een extra touch te geven.

Zorg voor drankjes 

Er zijn veel verschillende drankjes die je bij een borrelplank kunt serveren. Welke drankjes je kiest, hangt af van de persoonlijke voorkeur van je gasten en wat je wilt serveren. Je hebt wat betreft drankjes een aantal opties. Kies allereerst voor verschillende soorten wijn, zoals rode wijn, witte wijn en rosé. Serveer verschillende soorten bier, zoals pils, witbier en speciaalbier. Of maak een paar cocktails, zoals een gin-tonic, mojito of cosmopolitan. Biedt daarnaast ook alcoholvrije opties aan. Denk hierbij aan cola, sinaasappelsap en tonic. Het is ook verstandig om voldoende glazen en ijs te hebben voor al deze drankjes.